tirsdag den 16. september 2008

biotop opgave 1

Jeg har været meget i tvivl om, hvordan jeg skulle gribe denne aflevering an. Efter at Lis efterlyste mere aktivitet på bloggen vil jeg prøve at efterleve det. Jeg har nu besøgt min biotop op til flere gange og synes det er et fantastisk sted. Der er en vis ro over stedet der får en til at slappe af og slippe sanserne løs.

Jeg fanger mig i hele tiden at se forskellige billeder og relatere dem til personer. På vej hjem fra en tur til min biotop, så jeg et træ uden blade (træet) det første jeg tænkte på var Medusa. At se på naturen på den måde og hæfte navne på hvad jeg ser er rigtig sjovt og når jeg besøger min biotop er jeg aldrig alene. Der er nemlig en gammel træstub med gråt skæg som jeg kalder Bedstefar. Jeg vil nærme mig ham, når jeg får gravet mine gamle gummistøvler frem, det er nemlig ikke helt nemt at komme i nærheden af ham, da min biotop er proppet med brændenælder.

En dag, hvor jeg skulle besøge min biotop, ville Frederik og Cathrine gerne med. Vi fandt fiskenettene frem (dem vi normalvis fanger krabber med) og en spand og så drog vi af sted. På vej derhen talte vi om, hvad vi skulle have undersøgt på biotopen. Jeg kunne godt tænke mig at finde nogle dyrespor og det var børnene vilde med. Mere om dette i opgaven omkring dyre bolig. Vi når derhen og kan konstatere at der er mange brændenælder stadigvæk, men også forskellige blomster. Der var især en gul blomst der interesserede os, men vi har lidt svært ved at finde ud af, hvad det er for en.

Vi snakkede om, hvem der ejer vandhullet, det ligger i forlængelse af en mark og vi snakkede også om vigtigheden af at være god ved naturen. Jeg har læst lidt om vandhuller på nettet og blærede mig lidt med min ”store” viden. Da de kære små nysgerrigt begyndte at stille svære spørgsmål blev vi enige om at vi måtte finde ud af det i fællesskab. Learning by doing.

Jeg er meget spændt på, hvordan mit vandhul ser ud om et par måneder, hvor meget der har ændret sig og hvad jeg opdager. Lige nu bruger jeg meget mine sanser og føler en befrielse derved. Det er fedt, jeg skal bare have lavet en plan over, hvornår jeg skal besøge biotopen, da hverdagen jo bare går og man har travlt med familien, arbejde og skolen.

Når jeg sidder ved mit, for det er jo blevet mit, vandhul spekulerer jeg på om ikke der til vinter vil være mulighed for at lokke nogle dyr til stedet, jeg må have fundet ud af, hvad der skal til, hvis man gerne vil støde på rådyr eller noget i den stil. Det kunne være fedt at lave et aftryk at sådan et spor i sneen, hvis der kommer noget sne.

Det jeg vil arbejde med i den nærmeste fremtid ved min biotop er at få klarlagt, hvad den indeholder. Jeg vil tage en masse billeder for at kunne dokumentere forandringer i naturen og forsøge at bruge mine børn som levende prøve dyr. Jeg skal have læst mere litteratur omkring at bruge naturen som et pædagogisk redskab og regner med at læse det meste af litteraturen ude i naturen, det er jo et spørgsmål om påklædning så fryse kommer jeg ikke til.

Jeg vil blogge lidt oftere og på den måde har alle der ønsker det, mulighed for at følge med i min udviklings proces. Det skal nok blive sjovt.

1 kommentar:

Rikke sagde ...

Hej Rikke



Det bliver spændende at følge livet i og omkring dit vandhul. Er der noget tilløb eller fraløb fra det? Er der vand i hele sommeren – eller tørrer det ud? Er der græssende dyr, der har adgang til vandhullet? Det ser ud som om der er relativt mange alger i det – måske er der dyrkede marker i nærheden?



Godt beskrivelse af forløbet med bænkebider kæppen – at iagttage (og senere reflektere over) børnenes reaktioner, og bremse sine egne impulsive reaktion ;-)

Fint at du tager dig tid til fordybelse på biotop. Måske kunne du tegne et billede af det svømmende kræ med de mange ben? Hvor mange har den 6, 8 eller endnu flere? Hvis du vil fotografere den, er det en god ide på en hvid baggrund, så detaljerne træder tydeligere frem – en plastbøtte eller lignende med en smulevand i. Hvis du har fanget ferskvandstanglopper tyder det på, at vandet er fint rent – man finder den mest i rindende vand. GADs ’Smådyr i sø, bæk og å’ kan anbefales (den er bedre end Politikkens) – vi kigger på håndbøger på fredag, så kan du få nogle fif;-)



En god ide at kigge på dyrespor i den næste netperiode – se evt. her: http://idaguldager.blogspot.com/2007/03/dyrespor-gipsaftryk.html



Du må gerne uddybe, hvad du vil arbejde med fremadrettet. Det vil også være meget relevant at undersøge dyrelivet i dit vandhul nærmere inden temperaturen falder.



Venlige hilsner