tirsdag den 16. september 2008

Kartoffelfælde

Nu har jeg det, jeg vil da lave en kartoffelfælde med mine børn.
Det er jo total oplagt at lave en sådan. Faktisk tror jeg også jeg vil lave en med mine dagplejebørn. I hvert fald de ældste. Det vil lige være noget for dem. Nu har vi vist også kigget og rørt længe nok ved edderkopper. Det var lidt sjovt i dag. En mor var ved at aflevere sit barn, da hun til sin store skræk så en kæmpe edderkop (på str. med hovedet på en spiseske). Hun sprang tilbage og sagde jeg holder børnene her. og begyndte at spæære vejen for de kære små. Jeg siger til hende ork det er da ingenting børnene er vant til edderkopper godt nok er den der stor men den kan jo ikke gøre os fortræd. (jeg spillede sej, jeg synes selv den var mega klam). Nå men hun kiggede på mig og jeg tog en avis (jeg turde ikke røre den) fik den op på den og smed den uden for. En af mine store dagplejebørn sagde så Nå Rikke leder den efter noget at spise eller fryser den bare. Moren kiggede på mig og jeg måtte gå til erkendelse og fortælle vi har fanget mange edderkopper i marmeladeglas for at studere dem. Fed oplevelse...
Men det var jo lige en side bemærkning.

En ting er helt sikker kartoffelfælder på biotopen vil være at finde snarest.....

dyrebolig opgave 1

Jeg har allieret mig med mine børn, nu går den vilde jagt på dyr og dyrespor ved biotopen. På vej derhen så vi krager lette fra biotopen så dyr er der da. Vi talte om, hvilke dyr der var mulighed for at få øje på, men der er jeg vist lidt grøn. Jeg har læst lidt om dyr ved et vandhul, men har svært ved at finde ud af , hvilke dyr man kan forvente at se i efteråret. Men det kan være jeg finder ud af det løbende. Vi havde fiskenet med og en spand vi kunne putte al vor fangst i.

Da vi kom hen til biotopen gik vi rundt om vandhullet og løftede, hver en gren og sten. Frederik er vildt god til at opdage alle de små kravl. Vi har ikke været der i 5 min. Så står han meden kæp. Træet var hult og inde i var det levende. Fyldt med bænkebidere og edderkopper. Min første tanke var at sige han skulle smide det, men han stod stille og roligt imens det kravlede på ham. Ingen problem. Jeg fandt en snegl, en dræbersnegl. Jeg havde ellers håbet på en lidt mere spændende snegl, men jeg googlede brun snegl på nettet og kunne læse alt muligt om snegle og deres måde at parre sig på. Man er faktisk i tvivl om dræbersneglen parrer sig med ”danske” snegle og om det lykkedes at lave små baby snegle, det var da alligevel lidt spændende.

Så skulle der fiskes, vi puttede vand i spanden og så gik vi i gang. Jeg fangede en snegl (igen igen). Så ja vi kunne jo så konkludere at snegle lever både i vand og på land, hvilket vi fik bekræftet endnu en gang, da vi var på nettet for at kigge. Sæsonen er jo også lige til snegle, med vådt og fugtigt underlag så mon ikke der vil dukke flere op i løbet af efteråret. Dyre bolig til Søren snegl?? Det kan man vist ikke.
Udover snegle i vandet fangede vi også tanglopper og vi så nogle mærkelige insekter. De lignede edderkopper, havde mange ben og nærmest svømmede under vandet. Håber jeg kan fange en og måske få taget et nærbillede, så jeg kan finde ud af, hvad det er for et dyr.

Min datter Cathrine fandt en mariehøne. Så vi sang mariehønen Evigglad, hvor er det skønt at have børnene med, så er der virkelig noget man kan dele med dem. Det er vildt intenst, selv om det lyder underligt.
Jeg tror det er fordi vi er der 100 % og der ikke er nogen forstyrrende elementer så som telefon, fjernsyn og naboen der klipper hæk. Alle sanserne er åbne og vi modtager og er meget impulsive. Skønt.



Dyre bolig, jeg er meget i tvivl om, hvordan jeg skal gribe det an. Håber jo på at kunne lave aftryk af dyre spor, men som det ser ud lige nu har jeg jo ikke set nogle. Jeg vil fortsætte med at studere og nyde min biotop og håbe på at der dukker nogle interessante ting op.

biotop opgave 1

Jeg har været meget i tvivl om, hvordan jeg skulle gribe denne aflevering an. Efter at Lis efterlyste mere aktivitet på bloggen vil jeg prøve at efterleve det. Jeg har nu besøgt min biotop op til flere gange og synes det er et fantastisk sted. Der er en vis ro over stedet der får en til at slappe af og slippe sanserne løs.

Jeg fanger mig i hele tiden at se forskellige billeder og relatere dem til personer. På vej hjem fra en tur til min biotop, så jeg et træ uden blade (træet) det første jeg tænkte på var Medusa. At se på naturen på den måde og hæfte navne på hvad jeg ser er rigtig sjovt og når jeg besøger min biotop er jeg aldrig alene. Der er nemlig en gammel træstub med gråt skæg som jeg kalder Bedstefar. Jeg vil nærme mig ham, når jeg får gravet mine gamle gummistøvler frem, det er nemlig ikke helt nemt at komme i nærheden af ham, da min biotop er proppet med brændenælder.

En dag, hvor jeg skulle besøge min biotop, ville Frederik og Cathrine gerne med. Vi fandt fiskenettene frem (dem vi normalvis fanger krabber med) og en spand og så drog vi af sted. På vej derhen talte vi om, hvad vi skulle have undersøgt på biotopen. Jeg kunne godt tænke mig at finde nogle dyrespor og det var børnene vilde med. Mere om dette i opgaven omkring dyre bolig. Vi når derhen og kan konstatere at der er mange brændenælder stadigvæk, men også forskellige blomster. Der var især en gul blomst der interesserede os, men vi har lidt svært ved at finde ud af, hvad det er for en.

Vi snakkede om, hvem der ejer vandhullet, det ligger i forlængelse af en mark og vi snakkede også om vigtigheden af at være god ved naturen. Jeg har læst lidt om vandhuller på nettet og blærede mig lidt med min ”store” viden. Da de kære små nysgerrigt begyndte at stille svære spørgsmål blev vi enige om at vi måtte finde ud af det i fællesskab. Learning by doing.

Jeg er meget spændt på, hvordan mit vandhul ser ud om et par måneder, hvor meget der har ændret sig og hvad jeg opdager. Lige nu bruger jeg meget mine sanser og føler en befrielse derved. Det er fedt, jeg skal bare have lavet en plan over, hvornår jeg skal besøge biotopen, da hverdagen jo bare går og man har travlt med familien, arbejde og skolen.

Når jeg sidder ved mit, for det er jo blevet mit, vandhul spekulerer jeg på om ikke der til vinter vil være mulighed for at lokke nogle dyr til stedet, jeg må have fundet ud af, hvad der skal til, hvis man gerne vil støde på rådyr eller noget i den stil. Det kunne være fedt at lave et aftryk at sådan et spor i sneen, hvis der kommer noget sne.

Det jeg vil arbejde med i den nærmeste fremtid ved min biotop er at få klarlagt, hvad den indeholder. Jeg vil tage en masse billeder for at kunne dokumentere forandringer i naturen og forsøge at bruge mine børn som levende prøve dyr. Jeg skal have læst mere litteratur omkring at bruge naturen som et pædagogisk redskab og regner med at læse det meste af litteraturen ude i naturen, det er jo et spørgsmål om påklædning så fryse kommer jeg ikke til.

Jeg vil blogge lidt oftere og på den måde har alle der ønsker det, mulighed for at følge med i min udviklings proces. Det skal nok blive sjovt.

søndag den 14. september 2008

dræbersneglen


Så finder jeg et dyr og så er det en dræbersnegl. Helt ærligt, hvor kedeligt. Lige ind til at jeg gik på nettet og læste lidt om kræet.

Den hedder en Iberisk skovsnegl. Klam den tager jeg altså ikke om, jeg læste at de næsten æder alt, selv hundelorte. Føj. Og ja ingen behøvber at fortælle mig hvad koen spiser, jeg ved det godt.

bænkebidere


Denne kæp fandt Frederik på biotopen. Den var levende, fuld af bænkebidere og edderkopper.

Medusa



Her har vi hende Medusa. Sjovt som man begynder at interessere sig for naturen på en hel anden måde. Jeg fandt hende på vej hjem fra en hyggelig tur til biotopen.

Blomst?


Har fundet denne fine blomst (eller meget flot ukrudt) har prøvet at finde ud af, hvad det er men har åbentbart ikke søgt de rigtige steder. Er der nogen der kan hjælpe???







Trivsel blandt melormene

Jeg jubler dagligt, hver morgen når jeg kan konstatere at der stadig er liv i de små kræ. Jeg er nu ovre min forkølelse og forstår nu min bedre halvdel, når han beder mig fjerne dem fra stuen. De lugter altså!!!!!
Nu har de fået deres eget sted og heldigvis er de stadig i bevægelse. Frederik og Cathrine kan ikke forstå, hvorfor der endnu ikke er kommet biller, men så måtte jeg jo også lige forklare at jeg jo fik de MINDSTE på hele holdet, så det tager sin tid. Sjovt nok førte den snak hen på, hvor længe elefanter bærer på deres unger og vi blev enige om at der jo nok ikke ville gå så lang tid.
Vi har været i Randers for at besøge familien så vi tog selvfølgelig i Randers Regnsko, hvor vi altid lige skal sætte vores ben. Vi fik fat i en dyrepasser og fik lidt fif omkring melorme. Den måde de "passer" dem på minder lidt om burhøns. Det var nogle store fede nogen, sikkert med masser af næring til de trængende, der sætter tænderne i sådan noget.
Nå men lidt om livets gang hos Prik og Stribe (melormene) som vores børn har taget til sig som var det en kær lille hundehvalp.

onsdag den 10. september 2008

tirsdag den 9. september 2008

Rikkes biotop


Ja her er så det første billede af min biotop, der kommer flere når jeg lige får skrevet til Lis, jeg har brug for hjælp.




















mandag den 1. september 2008

Biotop

En biotop (af græsk bios = "liv" + topos = "sted") er en rumligt afgrænset, mindre enhed af et økosystem, hvor de ydre vilkår (klima, jordbund osv.) sætter grænserne. Betegnelsen økotop anvendes i en vis udstrækning som synonym for biotop. På et sådant sted findes et livsfællesskab (biocønose) mellem bestemte plante-, svampe-, bakterie- og dyrearter, og det er afgørende for, at man kan skelne mellem forskellige biotoper. Efterhånden er vegetationen blevet det vigtigste kendemærke for de forskellige landbiotoper, fordi den er så let at beskrive præcist. Ordet bruges ofte ensbetydende med habitat, dog sådan at angelsaksiske forfattere foretrækker habitat, mens skandinaviske og tyske foretrækker biotop. Begreberne kan med fordel underordnes hinanden, sådan at "biotop" bruges om et områdes miljøvilkår, mens "habitat" betegner en enkelt dyre- eller plantearts præcise levested indenfor biotopen.